
Een BKR-registratie is voor veel mensen bekend, maar de precieze betekenis is minder duidelijk. Bureau Krediet Registratie (BKR) houdt in Nederland de gegevens van alle leningen bij, zowel voor particulieren als zelfstandige ondernemers (een krediet voor de zaak wordt geregistreerd als je voor die lening hoofdelijk aansprakelijk bent). Deze informatie helpt kredietverstrekkers bij het beoordelen van kredietaanvragen en bij het voorkomen van identiteits- en kredietfraude.
Wanneer je een lening afsluit van meer dan €250 die langer dan een maand loopt, wordt dit vastgelegd door het BKR. Dit kan bijvoorbeeld een financial lease zijn of het gebruik van een creditcard. Ook zakelijke leningen boven de €1.000 worden geregistreerd. Nadat een lening is afbetaald, blijft de registratie nog vijf jaar in het systeem zichtbaar. Bij betalingsachterstanden of andere problemen kan dit leiden tot een negatieve registratie, die langer bewaard blijft.
Positieve en negatieve registraties
Een registratie bij het BKR hoeft niet direct nadelig te zijn. Als je altijd op tijd aflost, wordt dit als een positieve registratie beschouwd, wat een teken is van goed betalingsgedrag. Dit kan gunstig zijn bij toekomstige kredietaanvragen. Wanneer er echter sprake is van betalingsachterstanden of afspraken over betalingsregelingen, kan je registratie worden voorzien van een negatieve aantekening, wat je kredietwaardigheid schaadt.
Wat registreert het BKR niet
Niet elke vorm van lening komt in het BKR-register terecht. Hieronder een aantal situaties waarin geen registratie plaatsvindt:.
- Leningen van particulieren, zoals familie of vrienden.
- Betalingsachterstanden bij woningcorporaties, energieleveranciers, zorgverzekeraars of bij de Belastingdienst
- Hypotheken voor de eigen woning, tenzij er sprake is van achterstallige betalingen.
- Studieschulden
Met deze informatie kun je beter inschatten hoe een BKR-registratie jouw situatie als particulier of als zelfstandig ondernemer kan beïnvloeden en voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan bij het aangaan van nieuwe financiële verplichtingen.